Dakarrallyt

Dakarrallyt hör till de tuffaste och mest prestigefyllda rallytävlingarna i världen. Rallyt kräver en stor uthållighet från förarna eftersom de längsta dagsetapperna kan vara ändå upp emot 800-900 kilometer. bil som kör dakarrallytNär tävlingen genomfördes för första gången, 1978, gick den mellan Paris i Frankrike och Dakar i Senegal och har sedan dess behållit sitt namn. Eftersom det genom åren har varit mycket oroligheter i Afrika har det ställt till med problem kring säkerheten och 2008 ställdes tävlingarna in. Därför körs Dakarrallyt sedan 2009 i Sydamerika. Dakarrallyt är indelat i flera olika klasser för motorcyklar, bilar, fyrhjulingar och lastbilar.

Framgångsrika fordonstillverkare i rallyts historia

Inom bilklasserna är Mitsubishi den tillverkare som har vunnit tävlingen flest gånger även om bland annat Peugeot, Volkswagen och Porsche också har tagit hem segrar. I lastbilsklasserna har Kamaz de senaste åren dominerat, men de har haft hård konkurrens av exempelvis MAN och Iveco. En annan lastbilstillverkare som har varit framgångsrik och som är intressant ur ett svenskt perspektiv är DAF som har sälj- och serviceställen i Sverige. DAF hade sin hittills mest framgångsrika period under 1980-talet då de även tog hem ett par titlar.

Bilklasserna

Det finns tre olika bilklasser. I T1 tävlar cross countrybilar som exempelvis SUV-jeepar som har modifierats till en viss del. I klassen T2 tävlar bilar som är tillverkade i huvudsak för att kunna köras i ökenrallyn. I den öppna klassen är bilarna specialbyggda. Ett exempel på hur de bilarna kan se ut är Trophy Truck som du kan se köras här.

Lastbilsklasserna

Även lastbilsklasserna är tre stycken. För att räknas som lastbil krävs det att fordonet väger mer än 3 500 kilogram, alltså samma som en tung lastbil. I T4.1 tävlar lastbilar som nästan helt är i originalskick medan de i klass T4.2 har modifierats. I klass T4.3, som tidigare hette T5, hittar du de servicelastbilar som hela tiden följer med övriga tävlanden och hjälper dem vid behov.