Rallyprofiler

Sverige är historiskt sett ett klassiskt rallyland med många profiler som skördat framgångar genom åren. Här tänkte vi presentera ett par av våra favoritprofiler som satt Sverige på rallykartan.

Per Eklund

Per Eklund är en av de största profilerna inom svensk bilsport. Den hetlevrade värmlänningen har genom åren förutom att ha varit hetlevrad, också tagit en hel del segrar i internationella tävlingar. För det första så vann han den första Rallycrosscupen i Sverige (Hedemora 1971) samt det första svenska VM-rally (1976). Därefter har han vunnit EM-guld samt ett EM-brons i rallycross (1999 och 2000) och dessutom har han två segrar i Pikes Peak (2000 och 2002).

Björn Waldegård

Björn WaldegårdBjörn Waldegård är en legendar inom svensk rally. Efter att ha börjat sin rallykarriär på smala och krokiga vägar i Roslagen och slog senare igenom med sin vinst i Monte Carlo-rallyt 1969. Han är som vi nämnt tidigare den som tillsammans med finländaren Marcus Grönholm, den som vunnit Svenska rallyt flest gånger av alla. Hela fem gånger har han stått som slutsegrare i tävlingen.Några av hans tyngsta meriter i karriären är de totalt 19 segrarna i VM-rallyn, segrar i Monte Carlo-rallyt vid två tillfällen, segrar i Safarirallyt vid fyra tillfällen och förstås de fem segrarna i Svenska rallyt. I karriären har han hunnit med att tävla i 55 länder och haft kontrakt med 14 olika bilmärken. Idag arbetar han som kommentator för Eurosport