Serva en bil

Att serva bilen själv är något som vissa gärna gör själva, medan andra inte ens skulle komma på tanken. Det kan bero på att de senare tror att det är för svårt eller att jobbet inte blir bra. För den som gör jobbet själv finns det en hel del pengar att spara och det behöver inte heller vara särskilt svårt för den som har en bra instruktionsbok.

5678447-hand-of-car-mechanic-checking-oil

För den som vill göra allt själv

En del saker brukar de flesta inte ge sig på att fixa själva, men har du bara rätt verktyg, bra instruktioner och tålamod är det många saker du kan göra själv. Även lite svårare saker som bromsbelägg och –skivor samt hjullager. Du kan bland annat hitta hjullager hos mekanika.se, samt reparationshandböcker som guidar dig igenom de olika processerna.

Enkla saker att serva själv

Belysning

Lampor byter du själv vid behov såvida det inte är xenonbelysningen, vilket medför för stora risker. I instruktionsboken finns det bra beskrivningar.

Tändstift

Tändstiften byter du efter intervallet som är angivet i serviceboken. Allt du behöver, förutom nya tändstift, är en tändstiftsnyckel. Genom att titta på dem kan du också få en uppfattning om vilket skick motorn är i. Om tändstiften är oljiga brukar motorn vara sliten.

Olja och Oljefilter

Serviceboken anger exakt intervaller, men att byta olja var 1 500:e brukar var lagom. Det enklaste är om du kan vara i en gör-det-själv-hall, men det går även bra att använda sig av pallbockar. Du bör alltid byta filter när du byter olja. Följande beskrivning är hämtad från Haynes reparationsböcker:

  • ”Skruva bort avtappningspluggen ur oljetråget. För dig som gör det hemma finns det särskilda dunkar du kan använda för den gamla oljan.”
  • Dra sedan ur oljestickan
  • Skruva loss oljefiltret med antingen en oljefilteravdragare eller en skruvmejsel som du kör igenom det.
  • När all olja har runnit ur monterar du dit det nya oljefiltret. Använd inga verktyg.
  • Smörj packningen på avtappningspluggen och sätt tillbaka den igen.
  • Avsluta med att fylla på olja. Kontrollera oljenivån när du har kört bilen första gången.

En del av informationen i artikeln och fler tips hittar du på GP.