Bra att veta vid däckbyte

Oavsett om det är en rallybil eller en vanlig personbil det handlar om är ju däcken en väldigt viktig del av bilen och därför något man ska se över regelbundet. När det kommer till att byta däck är det även bra att veta ett och annat så att alltid görs rätt och man är medveten om däckens kvalitet.däckbyte_424274314

Inspektera däcken innan bytet

Innan man ens börjar förbereda bilen för däckbyte är det viktigt att man kontrollerar däcken. Mönsterdjupet är speciellt viktigt då det finns bestämmelser på hur djup de måste vara. Om djupet inte är tillräckligt kommer man behöva köpa nya däck. Man har ett par olika alternativ för detta numera och ett av de mer praktiska är att faktiskt köpa dem online. Så länge man har all information kan man alltid garantera att man får rätt däck till bilen.

Förarbetet – att byta säkert

Ett sådant säkert byte som möjligt gör man med hjälp av en garagedomkraft och genom att byta endast ett hjul i taget. Se även till att handbromsen dragits åt och att marken under bilen är plant och hårt. För att hitta lyftpunkten på bilen behöver man bara titta i instruktionsboken. Vissa biltillverkare har instruktionsböcker på nätet om man råkat tappa bort sin.

Envisa bultar

Det kan hända att fälgen vägrar släppa från hjulnavet och innan man tar i allt för hårt för att försöka fixa detta kan det vara bra att testa en annan metod. Börja med att skriva tillbaka bultarna utan att dra åt för hårt. Sänk sedan ned bilen och kör runt i en cirkel i låg hastighet. Har man tur så kan man höra ett knäpp som fälgen lossar tillräckligt för att man ska kunna ta av den utan svårigheter. Är den fortfarande problematisk efter detta hjälper det nästan alltid med lite milt våld för att lossa dem. För att bespara sig samma problem vid nästa byte kan man se till att rengöra och smörja in lite fett i hjulbultarna innan man sätter tillbaka dem.

Bästa däcken bak

Om man under inspektionen av däcken märker att några däck har bättre mönsterdjup än andra ska man se till att sätta dessa bak. Detta minskar risken av bakvagnen tappar greppet före framhjulen, vilket annars kan leda till betydligt mer svårkontrollerade sladdar.